SOHO reprezinta o societate cu capital integral privat care ofera servicii de consultanta in marketing, management si afaceri. Firma noastra a fost infiintata in anul 2003 pentru a furniza servicii de consultanta la inalte standarde, la derularea unor importante proiecte de afaceri.
Consultanta in marketing
Specialistii in marketing sunt unanimi in a considera ca buna reputatie a unei companii creste:
- dorinta oamenilor pentru produsele acesteia
- dorinta de a cumpara actiunile firmei respective
- de a i se alatura si de a nu o parasi
- dorinta de a-i asculta argumentele
- sansa de a actiona conform mesajelor companiei.
Cu alte cuvinte, fiecare companie are reputatia pe care si-a construit-o de-a lungul timpului. Nu discutam despre imagine, care este o chestiune imaginara. Reputatia, prin care intelegem ce se crede despre natura si caracterul unei organizatii, nu se primeste degeaba, ci se castiga cu mari sacrificii.
In cursa dupa avantaje competitive, tot ceea ce se face intr-o companie, incepand de la produse si pana la profituri, trebuie planificat si dirijat, oferind clientilor sai calitate si preturi bune, chiar daca rata profitului scade.
Intrebarea pe care si-o pun multe companii este de multe ori “Cum”.
In viziunea SOHO exista cel putin o succesiune de alte opt intrebari la care o companie trebuie sa obtina un raspuns cat mai detaliat.
Ce fel de reputatie considera firma ca are ? Se poate intampla ca parerea despre sine sa fie uluitor de corecta, dar de multe ori imaginea perceputa este subiectiva, fiind foarte departe de realitate. Cu alte cuvinte perceptia nu reprezinta o baza solida pentru modul in care firma a luat deciziile pana la acel moment.
Ce fel de reputatie are, in realitate firma ? Pentru a afla cum este perceputa firma, nu exista alta solutie decat sa se intreprinda un studiu asupra reputatiei. Acesta fie va confirma valabilitatea perceptiei existente, fie va semnala discrepante si neajunsuri.
Ce fel de reputatie doreste firma sa aiba ? Acest lucru va stabili obiectivele privind reputatia. Cu cat le putem defini si cuantifica mai precis, cu atat vor fi mai usor de realizat.
Sunt politicile si activitatile firmei compatibile cu reputatia pe care aceasta si-o doreste ?Eventuala discrepanta dintre reputatia efectiva si cea dorita se poate datora unuia dintre urmatoarele doua motive: fie concluziile negative ale verificarii de la punctul 2 nu concorda cu realitatea si atunci firma are probleme de comunicare; fie concluziile negative sunt conforme cu realitatea, caz in care problema este firma insasi.
Ce fel de metode si resurse sunt necesare pentru a elimina discrepantele ? Daca reputatia firmei nu este buna, se cere o actiune hotarata si rapida. Daca nu trebuie lucrat pentru armonizarea perceptiei cu realitatea.
Cum ne putem da seama de modul in care se deruleaza lucrurile ? Obiectivele stabilite sunt masurabile, complete si nepartinitoare ? Ativitati de supraveghere, evaluare a rezultatelor.
Si daca treaba nu merge bine ? In lumea actuala singurul lucru sigur este ca nimic nu este sigur. Sau: singurul lucru la care ne putem astepta cu certitudine este sa se intample ceva neasteptat. Astfel apar situatiile de criza cu optimisti, pesimisti si realisti.
Ce ramane de facut ? Construirea reputatiei unei firme nu se realizaeza o data pentru totdeauna. Solicitarea unui feedback permanent la nivel strategic si tactic contribuie la asigurarea unui proces continuu de evolutie si dezvoltare sanatoasa.